Anvelope vara

anvelope vara

Chiar daca unii soferi nu considera anvelopele un lucru important, acestea sunt singura legatura dintre autoturism, si pasageri implicit, si carosabil. In plus, efortul si sarcina dintre carosabil si vehicul sunt absorbite de catre anvelope.

Uzura pneurilor

Pneurile sunt elemente consumabile, care pe parcursul utilizarii se vor uza, iar nivelul de uzura trebuie monitorizat periodic. Acesta este influentat de mai multi factori, printre care: stilul de conducere al soferului, sarcina (greutatea) la care este supus vehiculul, strarea carosabilului pe care se circula sau presiunea in anvelope. Astfel, pentru a limita uzura anvelopelor, soferii trebuie sa aiba in vedere toti acesti factori.

De ce se recomanda utilizarea de anvelope vara in sezonul cald?

Dupa topirea zapezii si cresterii temperaturilor in termometre apare problema inlocuirii anvelopelor de iarna cu cele destinate sezonului cald. Legea nu prevede acest lucru, permitand utilizarea anvelopelor de iarna pe timp de vara, insa AnvelopeMAG nu va sfatuieste sa urmati aceasta practica pentru ca:

  • Amestecul de cauciuc din componenta anvelopelor de iarna ii ofera acesteia o textura mai moale decat la anvelopele vara, fiind aderente pe carosabil acoperit cu gheata sau cu zapada. In acelasi timp, anvelopele vara sunt proiectate pentru a avea performante optime si pentru a manifesta o uzura controlata in momentul utilizatii pe timpul anotimpului cald.

  • Temperatura influenteaza puternic comportamentul unei anvelope. Astfel, anvelopele de iarna, utilizate vara si la viteze ridicate, se vor incalzi mult mai repede decat la anvelope vara, concepute si fabricate in special pentru aceasta perioada a anului. In plus, pe langa uzura mult mai accelerata, rularea cu o anvelopa fierbinte este destul de periculoasa.

  • Uzura este de asemenea un factor semnificativ. Utilizare in conditii de vara, anvelopele de iarna se vor uza foarte repede si neuniform, scazandu-le astfel semnificativ durata de viata. Anvelopele de vara au un design special ce le permite sa ofere un randament kilometric foarte bun, chiar daca sunt utilizate la temperaturi foarte ridicate.
  • Zgomotul cauzat de anvelopele de vara este semnificativ mai scazut decat in cazul rularii cu anvelopele de iarna. Datorita profilului cu un design mai slick, anvelopele de vara vor oferi un confort sonor mult mai bun, comparativ cu anvelopele de iarna si profilul lor cu design agresiv.

  • Rezistenta la rulare la anvelopele de vara este una mult mai scazuta, fapt ce ajuta la obtinerea unui consum de carburant imbunatatit. Astfel, pe langa economiile de carburant, veti contribui si la protejarea mediului inconjurator, un consum scazut de combustibil ducand si la emisii mai scazute de CO2.

Cand trebuie schimbate anvelopele?

Anvelopele masinii trebuie inlocuite atunci cand adancimea canelurilor de pe banda de rulare atinge limita legala de 1,6 mm. De asemenea, daca anvelopa prezinta defecte (umflaturi, crapaturi etc) trebuie incetata utilizarea acesteia. Un alt motiv pentru care trebuie inlocuite anvelopele este si imbatranirea acestora. Odata cu trecerea timpului cauciucul din componenta anvelopei isi pierde proprietatile, facand-o pe aceasta mai putin sigura si performanta.

Limita de uzura la anvelope vara 

Orice sofer care utilizeaza anvelope vara sau anvelope de iarna cu profunzimea sculpturilor sub limita prevazuta de lege risca sa fie amendat si chiar sa ii fie retinut certificatul de inmatriculare al vehiculului. Gradul de uzura al anvelopelor trebuie monitorizat periodic, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin verificarea martorilor de uzura situati in interiorul canelurilor principale ale anvelopei. Limita legala a adancimii benzii de rulare este 1,6 mm, atat pentru anvelopele de vara cat si pentru cele de iarna, insa pentru performante optime se recomanda inlocuirea acesora din urma chiar inainte de atingerea acestui prag. Ideal este sa nu se ruleze cu anvelope vara cu un nivel de uzura sub 3 mm; respectiv pentru anvelopele iarna, un nivel de uzura de minim 4 mm profunzime banda de rulare.

4X4 / SUV / Off Road

Din cauza caracteristicilor acestor tipuri de vehicule (greutate mare, motoare puternice etc) anvelopele lor sunt foarte solicitate si se recomada utilizarea unor anvelope performante care sa faca fata cu brio utilizarii zilnice. In acest sens, consilierii AnvelopeMag va stau la dispozitie pentru a va oferi cele mai bune recomandari.

Vezi oferta completa de anvelope de vara de la AnvelopeMag.

Leave a Reply

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii