Ghid anvelope Run Flat

anvelope runflat

Anvelope Runflat

Tehnologia Runflat se bazeaza pe o întarire a flancurilor la interiorul anvelopei. La o pierdere brusca a presiunii, anvelopa este sustinuta de peretii laterali, care împiedica dezumflarea completa a anvelopei deteriorate. Astfel, in caz de pana, cu anvelopele Runflat, se poate continua drumul cu inca 80km/h, cu o viteza de 80km/h.

 

Anvelopele Runflat sunt capabile de a sustine greutatea si sarcina vehiculului, chiar daca presiunea in anvelope este zero, datorita flancurilor ranforsate. Un cauciuc special, mai robust, este utilizat pentru flancuri, pentru a suporta astfel aceasta greutatea.

 

Este interzisa montarea anvelopelor Runflat pe un vehicul care nu a fost conceput pentru acest scop. În mod similar, este interzisa montarea pe un vehicul, a doua anvelope runflat si doua anvelope conventionale. Întregul vehiculul trebuie sa fie echipat cu anvelope Runflat (sau clasice, în functie de vehicul).
 
Avantaje si dezavantaje ale anvelopelor runflat

Avantaje:

  • acestea permit, in caz de pana, rularea pana la 80km si cu o viteza de 80km/h.
  • acestea garanteaza o stabilitate remarcabila.

Dezavantaje:

  • anvelopele Runflat sunt mai scumpe
  • unele service-uri nu sunt echipate pentru a monta anvelope Runflat.
Principalele denumiri ale producatorilor de pneuri Runflat


ROF (Run On Flat): Tehnologie produsa si comercializata de Goodyear / Dunlop.

EMT (Extended Technology Mobility): Fosta tehnologie Run On Flat de la Goodyear.

SST (Self Supporting Tyre): Tehnologie produsa si comercializata de Goodyear / Dunlop.

SSR (Self Supporting Runflat): Tehnologie produsa si comercializata de Continental.

ZP (Zero Pressure): Tehnologie produsa si comercializata de Michelin.

R/F (Run/Flat): Tehnologie produsa si comercializata de Pirelli.

Euforia: Tehnologie produsa si comercializata de catre Pirelli (vechea denumire pentru Pzero Runflat).

EXT (Extended Terme): Tehnologie derivata din Runflat, dezvoltata de Mercedes. Aceste anvelope pot fi montate doar pe vehiculele Mercedes, dotate cu aceasta tehnologie. Autonomia unei anvelope EXT dupa o pana, este de aproximativ 50km la o viteza de 50Km/h.

 

Exista si alti producatori care produc si comercializeaza anvelope echipate cu tehnologie Runflat, cum ar fi:

 

 

Alte tehnologii

 

BSR (Bridgestone Suport Ring)

Tehnologie produsa si comercializata exclusiv de Bridgestone, pentru echiparea anumitor modele de Toyota Rav 4. Montarea lor este disponibila doar in reteaua Toyota, deoarece este nevoie de un echipament special. Aceasta tehnologie consta in a încorpora un inel de metal in interiorul anvelopei, sub banda de rulare a anvelopei, ceea ce amelioreaza soliditatea acesteia.

 

Spacity

Aceste anvelope sunt produse numai de Michelin, si sunt montate doar pe anumite masini Renault Scenic.

Aceste anvelope sunt montate din fabrica pe acest model de vehicul, care sunt echipate in acelasi timp, cu jante milimetric intarite. Foarte putine service-uri au echipamentul necesar pentru a le monta.

Prin urmare, este imposibil de a monta alt model de anvelope pe aceste vehicule, cu exceptia cazului in care se schimba si jantele si sunt înlocuite cu jante conventionale.

 

Pax System

Tehnologie dezvoltata de Michelin si utilizata la anvelopele Michelin Spacity, care sunt destinate pentru anumite modele de Renault Scenic.

Acesta tehnologie reprezinta un ansamblu din patru elemente: roata, anvelopa, un dispozitiv de apasare la interior si un detector de presiune. Sistemul de fixare a anvelopei si flancurile sale scunde diminueaza deformarea anvelopei la rulare. Prin urmare, aceasta anvelopa reactioneaza mai bine si mai rapid la actiunile soferului, în special în viraje.

Tehnologia System Pax este, intr-un fel, un derivat Runflat. În caz de pana, janta se sprijina pe un suport plat, care poate rezista la greutatea vehiculului si sa permita manevrarea acestuia chiar si la presiune zero. Aceasta tehnologie asigura o tinuta de drum buna si o autonomie de circa 200 km, la o viteza de 80Km/h.

 

Si nu uitati: Pentru a conduce in siguranta si cu placere, conduceti informati!

 

PS: pentru a incheia cu zambetul pe buze, mai jos o publicitate GoodYear care ne prezinta avantajele anvelopelor RunFlat: ramaneti in viata!

 

Pe anvelopemag.ro puteti gasi anvelope runflat, cu denumirea Runflat (Runflat, RFT).

Share Button