Noutati, Noutati despre anvelope

TÜV Sud: anvelopele semi-slick nu isi au locul pe drumurile publice

TÜV Sud: anvelopele semi-slick nu isi au locul pe drumurile publice

Anvelopele semi-slick nu sunt corespunzatoare pentru utilizarea pe drumurile publice – sustine echipa din spatele unui test comparativ realizat pentru revista elvetiana Auto Illustrierte. Testul comparativ a pus fata in fata mai multe anvelope obisnuite, de performanta ultra inalta si semi slick, pe circuitele de test ale celor de la Goodyear, din Minerval, Franta.

Testele au aratat ca anvelopele de curse semi-slick au obtinut distante de franare mult mai slabe in conditii de ploaie comparativ cu anvelopele utilizate de regula de soferi. Specialistii de la TUV Sud au oferit suport celor de la Auto Illustrierte si au evaluat rezultatele din punctul de vedere al unui partener obiectiv si neutru.

Anvelopele semi-slick nu sunt acceptabile pentru conditiile obisnuite de trafic, deoarece umezeala poate fi gasita oriunde pe sosele”, a spus Thomas Salzinger, liderul divizei de testare a anvelopelor de la TUV Sud.

Opinia acestuia este cu atat mai relevanta cu cat sunt enuntate rezultatele obtinute de echipa de testare de anvelope a Auto Illustrierte: in testele la franarea de la 80 de km/h la 20 km/h, pe o suprafata umeda, anvelopele standard si cele UHP au obtinut performante considerabil mai bine decat anvelopele semi-slick.

Masina Opel Astra 200 PS pe care au fost efectuatele testele a ajuns la viteza de 20 km/h dupa 26 de metri cand a fost echipata cu anvelope obisnuite, pe cand cu cele semi-slick masina inca era la 34 km/h in momentul parcurgerii distantei de 26 de metri. Autoturismul opel a ajuns la viteza de 20km/h dupa parcurgerea unei distante de 31.6 metri.

Aderenta in curba pe conditii de ploaie a fost testata pe un traseu circular, obisnuit, la o viteza medie – de asemenea, si in cadrul acestei probe, anvelopele semi-slick au aratat performante deosebit de ingrijoratoare.

TUV Sud noteaza ca, intocmai asteptarilor avute, anvelopele semi-slick si-au aratat performantele pe suprafate de drum complet lipsite de umezeala: aceste pneuri au reusit sa opreasca complet autoturismul de la o viteza de 100 km/h dupa o distanta de numai 32,5 metri, pe cand anvelopele standard, fabricate de acelasi producator, au oprit dupa abia 36,5 metri. Desi acest rezultat este unul destul de impresionant, Thomas Salzinger tot nu poate recomanda echiparea anvelopelor semi-slick pentru utilizarea pe drumurile publice:

“In ciuda rezultatelor foarte bune aratate de anvelopele semi-slick in conditii de carosabil perfect uscat si curat, petici de umezeala pot fi intampinate oricand pe soselele obisnuite, cel mai adesea in zonele imprejurate de paduri. Ploile usoare si cele de vara pot sa apara neanuntat si sa deterioreze instantaneu conditiile de rulare. In ambele situatii mentionate anterior, autoturismele echipate cu anvelope semi-slick pot pune viata soferilor in pericol.

Experienta imi spune ca asemenea anvelope – chiar si cele certificate de producator pentru a fi utilizate pe strada – isi au locul doar pe pistele de viteza, unde avantajele oferite de acestea pot fi exploatate 100%. Poate ca o mica plimbare de la garajul personal pana la pista de curse, intr-o zi calduroasa, sa fie acceptabila, dar pentru uzul zilnic recomand evitarea anvelopelor semi-slick.”

Potrivit celor de la TUV Sud, anvelopele utilizate in test de cei de la Auto Illustrierte au fost:

• Dunlop Direzza 03G – anvelope semi-slick

Dunlop Sport Maxx RT2 – anvelope UHP

Dunlop Sport BluResponse – anvelope obisnuite

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii