Anvelope Iarna, Utile Anvelope

Amenda, chiar daca ai anvelope iarna montate

Control anvelope iarna, politie

Amenda, chiar daca ai anvelope iarna montate

Amenda, chiar daca ai anvelope iarna montate. Obligativitatea echiparii autoturismului cu anvelope de iarna a intrat in vigoare prin lege cu 1 noiembrie 2011. Astfel, aceasta impune obligativitatea de cauciucuri iarna pe masina din momentul in care conditiile de circulatie specifice sezonului rece, mentionate si in lege, incep sa fie prezente iar masina ta nu este echipata cu anvelopele potrivite. Respectiv, la momentul cand temperaturile incep sa scada sub 7°C si prin urmare, exista posibilitatea de  precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, precum si aparitia de polei pe drum.

Incepand cu luna noiembrie, in Romania iarna poate sa apara la orice moment si sa fie prezente astfel, si primele precipitatii sub forma de ninsoare. Pentru a putea circula in legalitate si daca nu aveti inca anvelope de iarna, in stare buna, nu ezitati sa consultati AnvelopeMAG.ro Astfel, veti putea sa va echipati in timp util cu cele mai bune anvelope iarna sau anvelope all season noi. Acestea beneficiaza de o garantie producator de minim 2 ani, livrarea fiind gratuita la orice comanda de jante sau de minim doua anvelope, oriunde in tara! In plus, numeroase oferte promotionale la anvelopele de sezon, sunt inca de actualitate.

Cum verifici daca anvelopele de sezon sunt conforme cu legea?

Din punctul de vedere al prevederilor legale, ne referim inainte de toate la marcajul de pe flancul anvelopei, care atesta capacitatea anvelopei si legalitatea acesteia de a echipa masina si a rula in conditii de iarna; precum si despre limita de uzura admisa, prevazuta in lege.

Marcajul M+S

Marcajul care se impune in mod obligatoriu a fi inscriptionat pe cauciucuri, fie ca vorbim de cauciucuri iarna sau cauciucuri all season, este M+S. Acesta mai poate fi intalnit si sub formele M.S. si M&S. Litera M vine din limba engleza, respectiv “mud” (namol, noroi) in timp ce litera S inseamna “snow” (zapada).

Marcajul 3PMSF

Un marcaj important, dar care nu este mentionat in lege este 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake). Acesta consta intr-o reprezentare grafica a unui munte cu 3 piscuri si un fulg de zapada, care indica faptul ca anvelopa a fost evaluata cu un test de iarna. Astfel, se garanteaza cea mai buna performanta in conditii de iarna la respectivul moment, stiind ca tehnologiile evolueaza in mod continuu.

Marcaj M+S anvelope iarna

Martorii de uzura

Un alt aspect legal de care trebuie tinut cont indiferent de sezon, il reprezinta limita de uzura a anvelopelor ce poate fi evaluata cu ajutorul asa zisilor “martori de uzura”. Autoritatea mondiala Federala pentru Standarde de Siguranta a Automobilelor (FMVSS) a impus producatorilor de anvelope sa insereze pe profilul anvelopei acesti “martori de uzura”.

“Martorii de uzura” se prezinta  sub forma unor proeminente pe cauciuc, fiind pozitionati intre blocurile de cauciuc ale profilului, respectiv in canelurile benzii de rulare. Inaltimea minima a acestora este de 1.6 mm, aceasta fiind dimensiunea impusa pentru toate anvelopele ce se produc. Circularea cu anvelope ce prezinta un grad de uzura sub martorul de 1.6 mm, duce la aplicarea sanctiunilor prevazute de lege. Puteti observa mai jos prezenta si pozitionarea acestora pe anvelopa.

Martori uzura anvelopa Martori indicatori de uzura anvelope

Uzura la anvelope iarna

Anvelopele noi ce ies din productie au o profunzime a profilului de 8-9 mm. Aceasta adancime a benzii de rulare se poate masura cu un subler clasic/digital pentru masurat. In cazul anvelopelor de iarna, o banda de rulare cu adancimea mai mica de 4 mm nu mai asigura o aderenta suficienta la rularea in conditii de iarna si mai ales in prezenta zapezii. Conform specialistilor, acestea trebuie inlocuitea cu altele noi atunci cand profunzimea profilului scade sub aceasta valoare. Mai jos se poate observa evolutia uzurii dupa rularea anvelopelor.

Martori uzura la anvelope noi si anvelope uzate

Testele efectuate de reputata organizatie germana ADAC au aratat cum se reduce performanta anvelopelor de iarna, in cazul unei profunzimi a benzii de rulare mai mica de 4 mm. Evaluarea a fost facuta prin compararea cu anvelope de iarna noi. Expertii afirma astfel, ca anvelopele cu o adancime a benzii de rulare mai mica de 4 mm isi reduc considerabil performatele la conducerea pe zapada, precum si la eficienta de a evacua zapada inmuiata si apa.

Anumite modele de anvelope iarna au chiar un marcaj pe flanc pentru a mentiona aceasta profunzime minima acceptabila pentru siguranta in conditii de iarna, precum in imaginea de mai jos.

Prag limita uzura anvelope

In consecinta, se recomanda verificarea atenta si periodica a uzurii anvelopelor pentru a te asigura ca nu esti sub incidenta sanctiunilor pentru nerespectarea prevederilor din cadrul legii rutiere. Iar in cazul anvelopelor de iarna, o uzura exagerata chiar in limita legala, poate reprezenta un risc la conducere in anumite conditii dificile.

Amenzi ce se risca in caz de nerespecatere a legii 

In caz de nerespectare a reglementarilor legale din Cod Rutier 2020, mentionate mai sus, amenzile incep de la 1.305 lei si pot ajunge si pana la 2.900 lei. In acelasi timp, sanctiunea la nivel de puncte, pleaca de la 9 puncte si poate ajunge chiar pana la 20 de puncte. Aceste sanctiuni sunt prevazute in clasa a IV-a de amenzi.

In cazul in care esti echipat cu anvelope iarna sau anvelope all season ce au marcajul M+S, dar care au atins deja limita de uzura a martorilor prezenti pe cauciuc, risti o amenda din clasa II, respectiv o pierdere de 4-5 puncte, ceea ce inseamna pana la 725 lei de amenda. Si cu atat mai mult in cazul anvelopelor de iarna.

Totdodata, trebuie avut in vedere si sanctiunea de a se confisca certificatul de inmatriculare al masinii, primind doar o dovada inlocuitoare a actului original. Astfel, nu mai aveti dreptul de a mai circula pana nu se pune in conformitate cu legea echiparea masinii cu anvelope specifice sezonului de iarna si, in acelasi tip, in stare buna de uzura.

 

Daca ai apreciat acest articol Amenda, chiar daca ai anvelope iarna montate, poti sa sa il distribui si prietenilor pe retele sociale!

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii