Utile Anvelope

Cele mai bune anvelope pentru acvaplanare

Cele mai bune anvelope pentru acvaplanare. Dupa cum probabil stiti, acvaplanarea este un fenomen care apare atunci cand conducem cu o anumita viteza pe o suprafata acoperita cu apa si la un moment dat pierdem controlul tractiunii vehiculului. Daca acest lucru se intampla cu toate anvelopele masinii, se va produce o derapare necontrolata, iar anvelopele nu vor mai raspunde la comenzile masinii, chiar daca suntem soferi experimentati.

Prin urmare, este foarte important sa folosim intotdeauna anvelope sigure, adica anvelope de vara sau anvelope de iarna, in functie de anotimp, pentru a evita supraincalzirea in aceste circumstante care pun viata in pericol. In plus, este esential sa va verificati anvelopele in mod regulat, in special in lunile de toamna si de iarna, cand ploile sunt mai frecvente si, prin urmare, este mai probabil ca conditiile sa fie alunecoase.

Cele mai bune anvelope impotriva acvaplanarii

Nu exista o marca sau un model exact care sa corespunda celor mai sigure anvelope pentru a evita pana de cauciucuri. De fapt, chiar si cele mai bune anvelope noi pot fi victime ale deteriorarii anvelopelor, daca nu sunt luati in considerare alti factori care afecteaza in mod direct siguranta vehiculului. Denivelarile drumului, uzura si textura suprafetei drumului care impiedica o aderenta corespunzatoare, panta si inclinarea drumului, latimea benzii de circulatie, greutatea vehiculului, uzura pneurilor, calitatea placutelor de frana, presiunea in pneuri si intensitatea ploii si/sau conditiile meteorologice nefavorabile sunt toti factori care pot afecta conducerea si pot cauza supraincarcarea pneurilor.

Cele mai bune anvelope pentru a evita supraincarcarea anvelopelor sunt cele care se afla in stare perfecta, sunt fabricate cu sisteme de inalta tehnologie si sunt supuse verificarilor necesare in atelierele specializate. In plus, atunci cand ne confruntam cu riscul de precipitatii, este foarte important sa verificam daca presiunea din anvelope este corecta si daca benzile de rulare nu sunt prea uzate. In cazul in care constati ca anvelopele tale nu sunt in stare buna, poti cumpara anvelope online de pe anvelopemag.ro si le poti monta inainte de a pleca la drum.

Atunci cand apa cade abundent, creste riscul ca masina sa „pluteasca” necontrolat. Structura si profilul anvelopelor nu reusesc sa evacueze la timp toata apa acumulata, ceea ce face ca rotile sa piarda aderenta la un moment dat. Prin urmare, este foarte important ca anvelopele sa aiba o adancime buna a benzii de rulare, de cel putin 4 mm. Nu uitati ca, cu cat banda de rulare este mai putin adanca, cu atat mai repede masina va scapa de sub control si cu atat mai mare este riscul de supraincarcare.

De asemenea, se recomanda ca profilul benzii de rulare a anvelopei sa fie orientat in directia de deplasare a autovehiculului, pentru a evacua apa de pe suprafata drumului cat mai repede posibil. Iar daca profilul anvelopei are blocuri de cauciuc rigide pentru a imbunatati aderenta si daca compozitia anvelopei contine un procent ridicat de siliciu in loc de negru de fum, atunci si mai bine.

De asemenea, ar trebui sa anticipati si sa reduceti viteza, deoarece riscul de acvaplanare creste de la viteze mai mari de 70 km/h. Daca circulati cu 60 km/h pe o suprafata usor umeda, riscul este de aproximativ 20%, iar daca suprafata este foarte umeda, acesta creste la 50%. Iar daca circulam cu 100 km/h, chiar daca suprafata drumului este doar usor umeda, riscul este deja de aproximativ 30% – crescand la 90% daca este foarte umeda. Acest lucru coroboreaza ceea ce am explicat mai devreme, si anume ca, cu cat conducem mai repede, cu atat mai putin timp are anvelopa pentru a evacua apa, pierzand astfel „aderenta”. Cand se intampla acest lucru, devine imposibil sa transmitem orice forta catre roti – fie ca este vorba de directie sau de actiunea de franare.

Pe de alta parte, pentru a evita supraincalzirea, este foarte important sa putem anticipa pericolul. Daca observati ca va apropiati de o balta mare, anticipati si incetiniti cu atentie, fara a compromite stabilitatea vehiculului. Acest lucru este deosebit de important atunci cand conduceti pe banda din dreapta, deoarece apa se aduna adesea in santurile pe care rotile camioanelor le fac in carosabil. Daca sunteti familiarizat cu drumul pe care circulati, incercati sa evitati pasajele unde apa nu se scurge suficient de repede, unde suprafata drumului este in stare proasta si/sau unde panta este semnificativa.

Modele de anvelope recomandate in testele expertilor:

Se poate observa ca, asa cum am mentionat la inceputul articolului, majoritatea acestor modele de anvelope sunt marci premium fabricate de cei mai importanti producatori de anvelope din lume si, prin urmare, beneficiaza de tehnologii moderne si inovatoare in structura lor, care garanteaza un risc redus de defectare a anvelopelor.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii