Informatii utile jante, Jante

Cum schimbam jantele

jante din aliaj

Schimbarea jantelor de origine pe masina se poate face in mai multe feluri, in functie de scopul urmarit. Respectiv poate sa fie o modificare din punct de vedere economic sau din punct de vedere estetic sau pentru a ameliora performantele masinii. Mai jos prezentam in detaliu diferitele posibilitati ce le aveti in acest sens la dispozitie

 

INLOCUIREA JANTELOR DE TABLA CU JANTE DE ALIAJ

 

Vehiculele la origine erau majoritatea echipate cu jante de tabla de otel ; cel putin dupa primele incercari ale constructorilor cu jante de lemn … Astfel, rezistente si eficiente, jantele de tabla indeplineau foarte bine rolul lor la vremea respectiva. Ulterior, in ultimii 40 de ani, jantele in aluminiu, cunoscute sub numele de « jante aliaj » s-au impus treptat in piata auto.

Initial, jantele aliaj erau destinate echiparii masinilor de competitie. Astfel, ele prezentau 3 argumente majore :

  • Greutatea lor mai mica aduceau un castig semnificativ la greutatea masinii si implicit la competitivitatea acesteia
  • O mai buna rigiditate pentru optimizarea performantelor in viraje
  • Un desing ameliorat si conceput pentru o racire mai eficienta a franelor

 

Putin cate putin, jantele aliaj s-au impus ca echipare de serie sau ca optiune pentru autoturismele din gama de sus. In plus, optiunea de « jante aliaj » adauga in mod evident un criteriu estetic doarece, comparativ cu jantele de tabla, materialul de aliaj aluminiu permite o mai mare libertate de creatie designerilor pentru diferite modele, finisari sau dimensiuni. Astfel, in scurt timp jantele de aliaj s-au generalizat ca si echipare de origine pentru rotile de mari dimensiuni. La ora actuala jantele din aliaj echipeaza de asemenea si modele auto din toate gamele si cu roti de dimensiuni normale.

In acest fel, cei care doresc sa se demarce cu masina ce o detin sau care doresc sa optimizeze echiparea acesteia, schimbarea de jante tabla in jante aliaj reprezinta o baza foarte buna de customizare a acesteia. Jantele aliaj ofera o gama extrem de larga de dimensiuni, modele, finisari sau culori. Si in acelasi timp, gama larga de jante aliaj este asociata cu o gama la fel de larga de preturi, in functie de notorietatea brandului, tehnologiilor de fabricare etc.

CONSULTATI AICI TOATA OFERTA DE JANTE ALIAJ

PE TIMPUL IERNII, JANTE TABLA SAU JANTE ALIAJ ?

Din motive practice, a devenit din ce in ce mai obisnuit echiparea masinii cu roti complete pe timpul iernii, respectiv anvelope de iarna montate pe jante. In acest fel, alternarea de anvelope de iarna si anvelope de vara devine foarte simpla si rapida. Nu numai ca se economiseste costul montarii/demontarii de anvelope iarna/vara la fiecare sezon, dar este si mai practica stocarea de roti complete decat doar de anvelope demontate. Si nici jantele aliaj, care au si o compenta estetica foarte importanta, nu risca sa se degradeze treptat pe masura montarii/demontarii de anvelope pe acestea.

Astfel, daca pe timpul verii o masina este adesea echipata in jante aliaj, se pune intrebarea ce fel de jante sunt recomandate pe timpul iernii : jante tabla sau jante aliaj pentru rotile complete de iarna ? Mai multe argumente si criterii pot intra la socoteala pentru a alege cea mai buna solutie :

 

Economie : o janta de otel este mai putin scumpa decat o jana de aluminiu, care este fabricata dintr-un aliaj special. Janta de tabla este de asemeni mai putin estetica dar pentru acest punct exista capace de roti care amelioreaza aspectul rotilor cu jante de tabla.

 

Intretinerea : se considera ca o janta aliaj risca sa se degradeze oarecum la contactul cu sarea ce se utilieaza iarna pe drumurile inghetate. Din acest motiv, adesea se considera ca mai bine se opteaza pentru jante tabla decat jante aliaj. Precizam, totusi, ca in ultimul timp jantele aliaj sunt fabricate cu un lac protector care reduce foarte mult impactul de sare pe acestea dar trebuie avut in vedere spalarea jantelor aliaj la spalatorie, stiind ca spuma activa utilizata impacteaza lacul protector si, implicit, rezistenta lor ulterioara la sarea de pe carosabil iarna.

depozitare roti complete

SCHIMBAREA DE DIMENSIUNI LA JANTE

 

Fie ca doresc sa opteze pentru roti complete de iarna, fie ca doresc sa schimbe jantele pentru motive de estetica, multi automobilisti isi pun problema schimbarii diametrului de jante. Stiind ca iarna, roti mai mici si anvelope mai inguste sunt de preferat pentru o mai buna rulare iarna si in acelasi timp si mai economice ; astfel, pe carosabil inghetat sau inzapezit, o masina va sta mai bine pe drum daca rotile ei sunt mai inguste.

Vara, in schimb, pentru a da un look mai sportive si eventual agresiv masinii dvs, puteti opta pentru un diametru mai mare. Ceea ce va permite, in acelasi timp, si un contact mai mare si ameliorat cu carosabilul si implicit un plus de aderenta.

Indiferent de alegere insa,  conditia este, binenteles, sa se ramana in omologarile de dimensiuni ale constructorului auto pentru respectiva masina.

 

Astfel, toate modificarile de dimensiuni de jante nu se pot face dupa « bunul plac » al fiecaruia. Fiecare model de masina a fost conceput si fabricat cu dimensiuni de roti adecvate ; a nu respecta acest lucru poate duce la periclitarea echilibrului si dinamicii masinii, a performantelor acesteia si, nu in ultimul rand, al securitatii dvs la conducerea ei.

De asemeni, mare atentie la utilizarea de jante sau anvelope recuperate de la alte modele de masini – nu este sigur ca ele sunt conforme cu dimensiunile autorizate de constructor pentru masina dvs.

Puteti gasi detalii suplimentare despre tipurile de jante aici

La acest moment, la sfarsitul acestui articol, ar trebui sa aveti « o idee » de cum trebuie sa va alegeti schimbarea jantelor dar nu ezitati sa ne contactati daca aveti intrebari sau ezitari in alegerea dumneavoastra.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii