Informatii utile jante, Jante

Dimensiunile la jantele auto

Dimensiunile la jantele auto

Jantele auto sunt o componenta importanta a trenului de rulare a unei masini. Importanta lor nu se rezuma doar la aspect, ele avand un efect important asupra calitatii condusului. Prin urmare, montarea unui set de jante de aliaj sau jante tabla-otel potrivit poate avea un impact major. Insa cum alegeti un set de jante si de unde stiti ce dimensiuni se potrivesc pe masina dvs.

Cel mai simplu este sa consultati documentatia tehnica a masinii dvs, unde veti gasi informatii despre ce dimensiuni la jantele auto care sunt potrivite pentru modelul in cauza. Daca nu mai detineti cartile tehnice ale masinii, puteti apela la un dealer autorizat al marcii, care sa va ofere informatii cu privire la ce dimensiuni de jante auto sunt compatibile.Puteti afla informatiile apeland la site-uri de specialitate sau la configuratoare de jante.

Insa, primul lucru pe care il puteti face este sa cititi cu atentie dimensiunile jantelor pe care le aveti deja montate pe masina. Rulati deja cu ele de un timp si sunteti astfel siguri de compatibilitatea lor pe masina. Informatiile tehnice sunt stantate in interior la jantele auto si veti fi nevoiti sa dati una din ele jos pentru a putea citi aceste informatii. Daca aveti dimensiuni diferite fata-spate, trebuie sa le consultati pe ambele, in acest caz. Dimensiunea jantei este stantata de exemplu sub forma: 9Jx17, ET42 5×110. Veti gasi imprimata dimensiunea completa si ea trebuie respectata intocmai pentru o potrivire perfecta pe butuc.

Dar ce inseamna fiecare marcaj stantat ?

MarcajJante MarcajeJanta

Latimea interioara:

  • 9J este latimea interioara a jantei, masurata in inci. Se masoara de la o margine a altei a jantei. In functie de aceasta dimensiune, se poate stabili si ce anvelopa se poate monta. 9 inci inseamna ca puteti monta anvelope cu latimea de 225. Fiecare janta are o toleranta cu 2 cm si puteti monta in acest caz minim latime de 235 dar ideal ar fi 245 or 255 si maximul admis 265.

Diametrul jantei:

  • 17 este diametrul total al jantei, masurat tot in inci. Se masoara dintr-o parte a alta, trecand prin centrul ei. Alegerea diametrulului depinde in functie de ce omologari de anvelope aveti. Alegerea unei jante din considerente estetice, fara a tine cont de dimensiunea maxima compatibila cu acel autoturism poate necesita modificari de ordin tehnic si omologari.

Profilul jantei:

  • J este profilul jantei. Este un cod de identificare pentru producatori si pe ce suprafata se aseaza anvelopa. In prezent, majoritatea jantelor pentru turisme de pe piata au marcaj J, iar in cazul unor vehicule de teren marcajul este JJ. Nu este un aspect ce trebuie luat in considerare cand cautati o janta inlocuitoare.

ET-ul jantei:

  • ET42 reprezinta alezajul central. Se masoara in mm si se masoara de la butucul rotii, acolo unde se monteaza janta, pana la mijlocul ei. Se mai numeste si offset si in termeni mai simplii, este distanta din spatele butucului pana in mijlocul jantei. Cu cat offset-ul este mai mare, cu atat janta se va pozitiona mai in interiorul caroseriei. Cu cat ET-ul este mai mic, cu atat iese mai in afara.

Nr. de prezoane:

  • 5×110. 5 este numarul de prezoane cu care roata este fixata. 110 reprezinta distanta intre prezoane si este o caracteristica importanta pentru o potrivire perfecta. Este masurata in mm si este stantata pe toate jantele, indiferent de model, fabricant sau finisaj.

Aceste date tehnice trebuie respectate daca doriti sa montati o janta direct pe butuc, fara alte adaugari tehnice. Este important sa respectati aceste date, atunci cand cumparati o janta aftermarket, ca sa fiti sigur ca se va potrivi pe masina si nu veti fi nevoiti sa faceti modificari importante la masina.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii