Noutati, Noutati despre anvelope

Noua eticheta pentru anvelope a intrat in vigoare

Label on tire with information about level of noise, braking distance on wet road, fuel efficiency. Finger shows on information sticker on tire.

Noua eticheta pentru anvelope a intrat in vigoare. Incepand cu 01 mai 2021, a intrat in vigoare noua eticheta pentru anvelope, reglementata la nivel european. Astfel, toate anvelopele produse incepand cu aceasta data, trebuie sa prezinta in mod obligatoriu noua eticheta. Aceasta are scopul de a asigura o mai buna informare, dar urmareste in acelasi timp si facilitarea de a lua o decizie in achizitia anvelopelor. Acest fapt a condus si la o concurenta a producatorilor de cauciucuri, de a veni catre clienti cu anvelope care sa se remarce prin etichete cat mai bune si care sa incadreze cauciucurile acestora in cele mai eficiente clase.

Care sunt noutatile aduse in noua eticheta?

Prin introducerea regulamentului revizuit privind eticheta anvelopelor, precum si o baza de date de inregistrare (EPREL) si prezenta a doi indicatori noi de performanta (aderenta pe zapada si gheata), Comisia Europeana isi propune sa informeze mai bine si sa ajute in continuare consumatorii atunci cand cumpara anvelope, precum si sa asigure o absorbtie mai larga pe piata de anvelope cu cea mai ridicata siguranta si cea mai buna performanta ecologica. Regasiti mai jos noul model de eticheta.

Noua eticheta pentru anvelope a intrat in vigoare

Prin urmare, in ceea ce priveste criteriul zgomotului produs, ’’undele’’ sunt inlocuite cu sistemul de “clase” (asa cum avem deja in cazul criteriilor de aderenta pe teren umed si rezistenta la rulare). Asadar, se vor regasi 3 clase de zgomot, respectiv A, B si C.

3PSMF

Pictogramele 3PMSF (muntele cu 3 piscuri si un fulg) si Ice (triunghiul care contine un munte) vor fi acum indicate pe eticheta pentru a atesta eficacitatea anvelopelor pe zapada si/sau gheata. Pictograma dedicata eficacitatii pe gheata va fi intalnita in cazul anvelopelor nordice, anvelope ce sunt destinate zonelor geografice unde gheata este adesea prezenta pe drumuri.

Cod QR

O alta noutate o reprezinta pozitionarea in coltul din dreapta sus, a unui cod QR care va directiona online catre datele etichetei si o lista completa a anvelopelor inregistrate in mod oficial pentru comercializarea in Europa, in conformitate cu acest regulament, de catre toti producatorii de anvelope.

Clase Eficienta

Clasele de eficienta de pe actuala eticheta, cu limitele de performanta aferente pentru franarea pe carosabil umed, rezistenta la rulare (RR) si zgomot, vor fi la fel pe noua eticheta UE?

Nu in toate cazurile. Pentru zgomot, totul ramane la fel (desi in loc de 1,2 sau 3 unde sonore avem clasele A, B și C). Pentru rezistenta la rulare (RR) si franarea pe teren umed, clasele ‘’F’’ si ‘’G’’ de astazi vor fi combinate in viitor pentru a forma clasa ‘’E’’, iar clasa ‘’E’’ de astazi va fi clasa ‘’D’’. Pentru anvelopele C2 exista noi limite RR pentru clasa D (a se vedea tabelul de mai jos).

Noua eticheta pentru anvelope a intrat in vigoare

Noul regulament UE privind etichetele anvelopelor va creste transparenta performantelor oferite, o supraveghere suplimentara a pietei fiind totusi esentiala si necesara. Toate statele membre vor trebui sa faca un plan de supraveghere a pietei anvelopelor parte a programelor lor anuale de supraveghere a pietei incepand cu 2021. Pentru aceasta va exista un buget din partea Comisiei Europene. Exista mai multe masuri incluse in acest nou regulament, precum si un nou cadru de supraveghere a pietei care va consolida actiunile de aplicare. Cu toate acestea, acest lucru va aduce noi responsabilitati pentru distribuitorii de pneuri si OEM-uri, care vor necesita probabil unele actualizari ale operatiunilor lor legate de anvelope.

Datele si inregistrarile produselor pe EPREL sunt deja disponibile producatorilor, vizualizarea acestora de catre publicul larg si distribuitorii de anvelope urmand a fi disponibila pana la sfarsitul anului 2020.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii