Anvelope Agricole si Industriale, Utile Anvelope

Sfaturi pentru achizitia de anvelope agricole

Sfaturi pentru achizitia de anvelope agricole

Sfaturi pentru achizitia de anvelope agricole. Anvelopele destinate agriculturii sunt mult mai complexe ca si alegere, comparativ cu anvelopele de masini. Ca si fundament, acestea fac de asemeni legatura intre utilaj si suprafata de rulare, deci pana aici nu este nicio diferenta intre ele. Subtilitatea alegerii o reprezinta faptul ca anvelopele agricole trebuie nu doar sa avanseze utilajul agricol pentru a efectua lucrarile, dar de asemeni sa tina cont de tipul de sol pe care se lucreaza. Altfel reformulat, alegerea anvelopelor agricole depinde de tipul de activitate desfasurat si acestea trebuie sa fie cat mai bine adaptate la aceasta. Si cum tipurile de lucrari agricole sunt numeroase, in mod evident si oferta de anvelope agricole este mare si pe masura; ceea ce face dificila o alegere corecta de anvelope agricole. Cele noua puncte de mai jos va vor ajuta in aceasta alegere de anvelope agricole adaptate necesitatii dvs. A alege corect anvelopele, inseamna si optimizarea rentabilitatii activitatii desfasurate cu acestea.

CITIREA CORECTA A DIMENSIUNILOR

Poate sa para banal, dar primul lucru care trebuie facut la alegerea unei anvelope agricole este sa te uiti la dimensiunea ei. Aceasta este indicata pe flancul anvelopei si poate fi sub forma de mai jos:

Primul numar este exprimat fie in mm, fie in inch si se refera la latimea benzii de rulare a pneului. In cadrul exemplului de mai sus, latimea anvelopei este de 450 mm. In continuare, vine inaltimea flancului anvelopei, care este exprimata in procentaj % raportat la latimea benzii de rulare. In cazul de fata, este 55% din 450 mm, respectiv o inaltime flanc de 247,5 mm. Litera « R » reprezinta tipul de constructie al anvelopei, respectiv o constructie de tip radial. In cazul anvelopelor cu o constructie de tip diagonal, litera « R » este inlocuita cu semnul minus « – » – vom reveni mai departe la acest aspect. Partea finala a dimensiunii inscrise pe flanc, o reprezinta diametrul jantei aferente anvelopei, exprimata in inch. In cazul exemplului, 17 inch.

In continuare, alte marcaje pot fi intalnite pe flancul anvelopei, cum ar fi indicele de greutate si indicele de viteza. In mediul agricol de exemplu, un indice de sarcina de 125 reprezinta ca anvelopa respectiva poate suporta o sarcina maxima de 1650 Kg. Indicii de viteza sunt reprezentati prin litere, cum ar fi, printre altele, A2 pentru 10 km/h maxim, A8 pentru 40 km/h maxim, B pentru 50 km/h maxim sau D pentru 65 km/h maxim. Trebuie mentionat, de asemeni, ca se mai pot intalni si alte tipuri de marcaje, mai degraba rare, care se pot prezenta sub forma de mai jos, exprimate in inch:

Diametru anvelope X Latime anvelope – Diametru jante

Anvelopele destinate masinilor de tuns iarba sau ATV-urilor pot avea astfel de marcaje – de exemplu 18.5X8.50-8.

TABELUL DE CORESPONDENTA

Este posibil ca anvelopele agricole de care aveti nevoie sa utilizeze o notare mai veche pentru dimensiunea acesteia, fara a fi mentionata inaltimea flancului. De exemplu, 15R22.5. Pentru aceasta va invitam sa consultati tabelul acesta de corespondenta. Veti putea astfel conveti dimensiunile mai vechi in dimensiuni recente ce se pot intalni pe piata.

PREPONDERENTA

In caz ca dimensiunea actuala a anvelopelor agricole ce le aveti montate pe utilaj nu va convine, aveti posibilitatea sa o schimbati, dar in anumite conditii. In acest sens trebuie sa fiti atenti sa respectati raportul de punte tractor, care trebuie sa respecte o anumita marja de toleranta, respectiv preponderenta.

Raportul de punte se determina prin viteza de rotatie a puntii fata, raportata la puntea spate, si acest raport este de regula pus la dispozitie de catre constructor. Calculul preponderentei se face in acest caz conform formulei:

Preponderenta in % = [((Circumferinta Fata x Raport Mecanic) – Circumferinta Spate) / Circumferinta Spate] x 100

Aceasta trebuie sa fie in intervalul 0 si 5%. Daca nu respectati aceasta preponderenta, nu numai ca veti constata o crestere a consumului de carburant, dar si anvelopele de pe utilajul agricol se vor uza mai repede si organele de transmisie ale tractorului vor putea fi impactate.

UTILAJUL AGRICOL

Anvelopele agricole au rolul de a suporta utilajul agricol, a-i asigura tractiunea, precum si manevrabilitatea. Implicit, aceste anvelope vor fi diferite in functie de tipul de utilaj agricol pe care vor fi montate. Astfel, cauciucurile de tractor nu vor fi aceleasi precum cele necesare la o masina de tuns iarba sau cele destinate utilajelor de lucrari publice sau anvelopele industriale.

TIPUL DE LUCRARE AGRICOLA

Daca lucrarea agricola ce trebuie efectuata de catre utilajul agricol consta in arat si semanat, in aceasta situatie anvelopele agricole ce trebuie alese sunt din gama rotilor inguste.

TIPUL DE LUCRARE AGRICOLA

In aceleasi conditii, un alt exemplu ar putea fi anvelopele industriale ce sunt capabile sa asigure tractiune la sarcini ridicate. Acestea trebuie sa fie, prin urmare, rezistente si sa dea dovada de anduranta.

SOLUL CE TREBUIE LUCRAT

In cazul in care utilajul agricol evolueaza in teren cu noroi si relativ accidentat, veti avea nevoie de anvelope agricole rezistente si chiar cu tehnologie de auto-curatire. In caz ca treceti in mod frecvent de la lucrari in camp, la circulatie pe strada, anvelopele utilizate trebuie sa fie polivalente. Toate aceste caracteristici sunt in general mentionate in fisele tehnice ale anvelopelor.

TL VS. TT

Aceasta indicatie se gaseste pe flancul anvelopei si precizeaza astfel daca pneul este « Tubetype » sau este de tip « Tubeless ». O anvelopa Tubetype (TT) are nevoie si de camera de aer, in timp ce o anvelopa Tubeless (TL) se monteaza fara camera. De retinut ca daca janta este de tip Tubeless, atunci nu este posibil de a monta o anvelopa Tubetype. In consecinta, de verificat cu atentie acest aspect, la momentul alegerii anvelopelor.

RADIAL VS. DIAGONAL

Carcasa unei anvelope agricole poate fi de constructie fie radiala, fie diagonala. Fara a intra prea mult in detalii, mentionam ca acest parametru reprezinta faptul ca straturile de pliuri ce intra in compozitia pneului, se suprapun fie in diagonala, fie perpendicular pe axa de rotatie a anvelopei. Chiar daca structura radiala s-a generalizat treptat in constructia anvelopelor, structura diagonala ramane de actualitate in anumite segmente de piata.

In masura in care este posibil de a alege, este preferabil sa optati pentru o anvelopa radiala, decat una diagonala, prin faptul ca acestea sunt mai bine adaptate utilajelor actuale, in special la lucrarile agricole, la transport sau la pregatirea solului.

Avantajele unei anvelope diagonale consta in rigiditatea sa, ceea ce ii confera o rezistenta sporita. Astfel, aceasta va suporta mai bine sarcinile ridicate.

In ceea ce priveste o anvelopa radiala, aceasta cumuleaza mai multe avantaje, precum:

  • flancurile sale suple se adapteaza mai usor terenului si astfel aceasta este mai confortabila si mai stabila
  • uzura sa este mai uniforma
  • consumul de carburant este redus

NUMARUL DE PLIURI

Numarul de pliuri (sau plys in engleza) ce compun carcasa unei anvelope pot fi diagonale sau radiale si acest numar este uneori precizat pe flancul anvelopei. Acest numar reprezinta rezistenta anvelopei si implicit rigiditatea acesteia. Astfel, cu cat numarul de pliuri este mai mare, cu atat va fi necesara o presiune de umflare mai ridicata a acesteia. Adesea acest marcaj se intalneste la anvelopele de ATV, dar se poate intalni si la anumite anvelope agricole.

In concluzie, daca la momentul alegerii anvelopelor agricole ati trecut prin toate cele noua puncte de mai sus, ar trebui sa reusiti o achizitie adecvata pentru utilajul pe care le veti monta. Daca aveti neclaritati sau indoieli, echipa AnveloSHOP.ro sau AnvelopeMAG.ro va stau la dispozitie pe mail sau telefon pe anveloshop.ro sau anvelopemag.ro.

blog.anvelopemag.ro – cele mai recente noutati din lumea anvelopelor si jantelor auto. Descopera saptamanal articole despre anvelope vara, anvelope all season, anvelope iarna, producatori anvelope, anvelope camion, anvelope agricole, anvelope industriale, teste anvelope, top anvelope, cele mai bune anvelope, jante aliaj, jante tabla, jante hybrid, oferte anvelope, oferte jante, promotii anvelope, promotii jante si multe altele.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii