Anvelope All Season, Anvelope Iarna, Anvelope Vara, Utile Anvelope

Ghid anvelope Run Flat

Ghid anvelope Run Flat

Anvelope Run Flat

Tehnologia Runflat se bazeaza pe o întarire a flancurilor la interiorul anvelopei. La o pierdere brusca a presiunii, anvelopa este sustinuta de peretii laterali, care împiedica dezumflarea completa a anvelopei deteriorate. Astfel, in caz de pana, cu anvelopele Runflat, se poate continua drumul cu inca 80km/h, cu o viteza de 80km/h.

anvelope runflat

Anvelopele Runflat sunt capabile de a sustine greutatea si sarcina vehiculului, chiar daca presiunea in anvelope este zero, datorita flancurilor ranforsate. Un cauciuc special, mai robust, este utilizat pentru flancuri, pentru a suporta astfel aceasta greutatea.

Este interzisa montarea anvelopelor Runflat pe un vehicul care nu a fost conceput pentru acest scop. În mod similar, este interzisa montarea pe un vehicul, a doua anvelope runflat si doua anvelope conventionale. Întregul vehiculul trebuie sa fie echipat cu anvelope Runflat (sau clasice, în functie de vehicul).

Avantaje si dezavantaje ale anvelopelor runflat

Avantaje:

  • acestea permit, in caz de pana, rularea pana la 80km si cu o viteza de 80km/h.
  • acestea garanteaza o stabilitate remarcabila.

Dezavantaje:

  • anvelopele Runflat sunt mai scumpe
  • unele service-uri nu sunt echipate pentru a monta anvelope Runflat.

Principalele denumiri la producatori de pneuri RunFlat


ROF (Run On Flat): Tehnologie produsa si comercializata de Goodyear / Dunlop.

EMT (Extended Technology Mobility): Fosta tehnologie Run On Flat de la Goodyear.

SST (Self Supporting Tyre): Tehnologie produsa si comercializata de Goodyear / Dunlop.

SSR (Self Supporting Runflat): Tehnologie produsa si comercializata de Continental.

ZP (Zero Pressure): Tehnologie produsa si comercializata de Michelin.

R/F (Run/Flat): Tehnologie produsa si comercializata de Pirelli.

Euforia: Tehnologie produsa si comercializata de catre Pirelli (vechea denumire pentru Pzero Runflat).

EXT (Extended Terme): Tehnologie derivata din Runflat, dezvoltata de Mercedes. Aceste anvelope pot fi montate doar pe vehiculele Mercedes, dotate cu aceasta tehnologie. Autonomia unei anvelope EXT dupa o pana, este de aproximativ 50km la o viteza de 50Km/h.

Exista si alti producatori care produc si comercializeaza anvelope echipate cu tehnologie Runflat, cum ar fi:

 

 

Alte tehnologii anvelope Run Flat

La ora actuala exista mai multe tehnologii Run Flat inventate si brevetate de diferitii producatori de anvelope premium, de regula.

BSR (Bridgestone Suport Ring)

Tehnologie produsa si comercializata exclusiv de Bridgestone, pentru echiparea anumitor modele de Toyota Rav 4. Montarea lor este disponibila doar in reteaua Toyota, deoarece este nevoie de un echipament special. Aceasta tehnologie consta in a încorpora un inel de metal in interiorul anvelopei, sub banda de rulare a anvelopei, ceea ce amelioreaza soliditatea acesteia.

 

Spacity

Aceste anvelope sunt produse numai de Michelin, si sunt montate doar pe anumite masini Renault Scenic.

Aceste anvelope sunt montate din fabrica pe acest model de vehicul, care sunt echipate in acelasi timp, cu jante milimetric intarite. Foarte putine service-uri au echipamentul necesar pentru a le monta.

Prin urmare, este imposibil de a monta alt model de anvelope pe aceste vehicule, cu exceptia cazului in care se schimba si jantele si sunt înlocuite cu jante conventionale.

 

Pax System

Tehnologie dezvoltata de Michelin si utilizata la anvelopele Michelin Spacity, care sunt destinate pentru anumite modele de Renault Scenic.

Acesta tehnologie reprezinta un ansamblu din patru elemente: roata, anvelopa, un dispozitiv de apasare la interior si un detector de presiune. Sistemul de fixare a anvelopei si flancurile sale scunde diminueaza deformarea anvelopei la rulare. Prin urmare, aceasta anvelopa reactioneaza mai bine si mai rapid la actiunile soferului, în special în viraje.

Tehnologia System Pax este, intr-un fel, un derivat Runflat. În caz de pana, janta se sprijina pe un suport plat, care poate rezista la greutatea vehiculului si sa permita manevrarea acestuia chiar si la presiune zero. Aceasta tehnologie asigura o tinuta de drum buna si o autonomie de circa 200 km, la o viteza de 80Km/h.

Tehnologia Seal

Tehnologia Seal (Pirelli o numeste “Seal Inside”, Michelin foloseste termenul de “SelfSeal” si Continental a ales sa o numeasca “ContiSeal”) este diferita de sistemul RFT din mai multe puncte de vedere. O anvelopa „Seal” prezinta un strat de mastic la interior, sub banda rulare a anvelopei si astfel se formeaza o garnitura de etanseizare in caz de perforare si aerul din interior iese in exterior. In caz de pana de cauciuc, acest mastic se lipeste etans de obiectul ce a provocat pana si astfel obtureaza gaura si blocheaza pierderea de presiune de aer. Acest mastic etanseizant este prevazut sa functioneze pentru obiecte perforante de pana la 4 mm diametru.

Acest tip de tehnologie permite rularea o distanta intre 20 si 40 km cu acea pierdere de presiune, care sa va ofere astfel ocazia de a ajunge la cea mai apropiata vulcanizare pentru a schimba roata.

Desi permite rularea pe o anumita distanta, in conditii de pana, tehnologia Seal nu poate fi considerata totusi un sistem de tip RunFlat.

Contrar unui pneu RFT, repararea unei anvelope Seal este posibila precum la orice anvelopa tubeless. Tehnologia Seal nu necesita jante special sau senzori de presiune dedicati si poate fi utilizata la toate tipurile de autovehicule. In plus, o anvelopa cu tehnologie Seal, nu prezinta rigiditatea flancurilor precum o anvelopa RunFlat, ceea ce se va simti in mod benefic la confortul de rulare.

Si nu uitati: Pentru a conduce in siguranta si cu placere, conduceti informati!

PS: pentru a incheia cu zambetul pe buze, mai jos o publicitate GoodYear care ne prezinta avantajele anvelopelor RunFlat: ramaneti in viata! 🙂

 

Pe anvelopemag.ro puteti gasi anvelope runflat, cu denumirea Runflat (Runflat, RFT).

Consulta si AICI un articol complet si eventual mai detaliat despre anvelopele Run Flat.

 
Acest site foloseste cookies, continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla detalii